Types of menus
Most menus consist of courses, or parts of the dinner, which are served in a certain order. First small, light dishes (appetizers) are served, then the main part of the meal is served and at the end of a meal a dessert is served.
There are four basic types of menus:
a la carte menu ['ala'kcut]
table d'hote menu [tabl'dout]
carte du jour [ka:t du зи:г]
cycle menu ['saikl]
A la carte menu
A la carte means dishes «according to the card». This menu allows the customer to choose the number and type
of dishes. This menu has a list of all the dishes, arranged in courses and each dish has its price. The dishes are «cooked to order», so the guests must wait a little until the dish is ready, and then the dish is served to the
guests.
Table d'hote menu.
Table d'hote means «host's table». It usually offers a limited choice of dishes. Three or four dishes are offered in each course and the guest pays a fixed price for the whole meal.
In «business lunch», for example, there are only three or four dishes in each course and the guest pays a fixed price for the whole meal.
Carte du jour.
Carte du jour means «card of the day». The dishes in this menu are served on this day only.
Cycle menu
A cycle menu is a group of menus, which are repeated in a certain cycle. Cycle menus are usually used in hospitals, on airlines and in works canteens. The dishes in the main course are new every day.
Словарь
host [houst] хозяин
table d'hote menu [tabl'dout] меню табльдот
carte du jour menu [kcrt du 3u:r] меню на данный день
cycle menu ['saikl] циклическое меню
122
123
works canteen [kasn'ti:n] сто- card карточка
ловая на заводе to arrange [a'reindj] распо- to mean [тЬй^аначить, оз- лагать
начать limited ограниченный
according to [Vko:din] со- choice [tjbis] выбор
гласно each [i:tj] каждый
to allow [э'1аи] позволять, fixed фиксированный
разрешать whole ['houl] весь, целый
Ответьте на вопросы:
What are the ftteeTcourses most commonly found on a modern menu?
Why are hors-d'oeuvres usually small?
What are the main course dishes?
What is the French name for a thin soup?
What is the French name for a thick soup?
Which course on a menu do guests usually choose first?
What can be served for dessert?
What is a la carte menu?
What is a table d'hote menu?
What does carte du jour mean in English?
Where is cycle menu usually used?
Переведите на английский:
Большинство меню состоит из частей обеда, которые подаются в определенном порядке.
Сначала подаются легкие блюда, затем основные блюда, и в конце обеда подается десерт.
Блюда в меню а ля карт готовятся по заказу.
Меню табльдот обычно предлагает ограниченный выбор блюд.
Блюда в меню carte du jour подаются только в этот день.
Циклическое меню обычно используется в больницах, на авиалиниях и в столовых на заводах.
ПРИМЕРНОЕ МЕНЮ ПЕРВОКЛАССНОГО РЕСТОРАНА
STARTERS (ЗАКУСКИ)
Starter ш appetizer = snack = hors-d'oeuvre [o:'da:vr] закуски
Fish Snacks
a strip of fish (a piece of fish on a roll with fried onions) кусок рыбы с жареным луком на булочке
cod liver печень трески
crabs крабы
fish assorted ( fish assorts) рыбное ассорти
herring and vegetables селедка с овощами
sturgeon in aspic['a?spik] (sturgeon in jelly) заливная осетрина
lobsters омары
pike-perch судак
marinated herring маринованная селедка
oysters ['oistaz] устрицы
pressed caviar паюсная икра
red caviar [kasvia:] красная икра
salmon ['saeman] семга
sardines in oil [sa:'di:ns] сардины в масле
squids кальмары
stuffed pike фаршированная щука
COLD MEAT SNACKS
(МЯСНЫЕ ХОЛОДНЫЕ ЗАКУСКИ)
boiled tongue отварной язык
cold pork буженина
frankfurter ['fraenkfata] сосиска
hamburger [пззтЬэдэ] гамбургер, бутерброд с котлетой
cheeseburger ['t/iizbaga] чизбургер, бутерброд с сыром
hot dog булочка с горячей сосиской и кетчупом
jellied tongue заливной язык
124
125
liver pate ['paetei] печеночный паштет meat-jelly and,horse-radish sauce мясной студень с хреном patty небольшая плоская котлетка sausage ['sosich;] patty колбаска
COLD POULTRY SNACKS [ poultri] (ХОЛОДНЫЕ ЗАКУСКИ ИЗ ПТИЦЫ)
cold-roast chicken холодная жареная курица cold-roast goose [gu:s] холодный жареный гусь cold-roast duck холодная жареная утка