4. Study the menu and order dinner ( or dissert) Menu
Закуски. A. Appetizers
фруктовый коктейль 1. fruit cup/fruit cocktail
томатный сок 2. tomato juice
креветочный коктейль 3. shrimp cocktail
куриные крылья 4. chicken wings
Салаты В. Salads
овощной салат 7. tossed salad/garden salad
греческий салат 8. Greek salad
шпинатовый салат 9. spinach salad
салат «Цезарь» 10. Caesar salad
салатный бар 11. salad bar
Основные/главные блюда С. Main Courses/Entrées
ростбиф 12. roast beef/prime rib
телячья котлета 13. veal cutlet
запеченая курица 14. baked chicken
жареная рыба 15. broiled fish
спагетти с фрикадельками 16. spaghetti and meatballs
Гарнир D. Side Dishes
печеный картофель 17. a baked potato
пюре 18. mashed potatoes
обжаренные картофельные стружки 19. french fries
рис 20. rice
лапша 21. noodles
овощи 22. mixed vegetables
Десерты Е. Dessert
шоколадный торт 23. chocolate cake
яблочный пирог 24. apple pie
желе 25. jelly
пудинг 26. pudding
мороженое 27. ice cream
Complete the open dialogue (see the vocabulary above). Work in pairs. Ordering dinner
A. May I take your order?
B. Yes, please. For the appetizer I'd like the [1-6].
A. And what kind of salad would you like?
B. I'll have the [7-12].
A. And for the main course?
B. I'd like then [3-18], please.
A. What side dish would you like with that?
B. Hmm. I think I'll have [19-24] Ordering dessert
A. Would you care for some dessert?
B. Yes. I'll have [25-29]/an [27].
Do you go to restaurants? Which ones? What do you order? Describe some popular desserts in your country.
- At the Restaurant Lesson 1
- 4. Study the menu and order dinner ( or dissert) Menu
- 5. Role play: Complete the open dialogue (see the menu below). Work in pairs. At the Restaurant
- Starters (закуски)
- Cold meat snacks ( мясные холодные закуски)
- (Холодные закуски из птицы)
- Salads (салаты)
- Soups (супы)
- (Рыбные блюда)
- Meat dishes (мясные блюда)
- Supplementary Reading Text 1: Read and translate the following text. Meals
- The abc of Table Manners